informatieborden‎ > ‎

hakdag

Op onregelmatige basis organiseren we hakdagen met vrienden en familie en kennissen om de kwaliteit van het bos te verbeteren. In de praktijk is dat vooral: vogelkers afhakken en omzagen en uittrekken.

Wat is een hakdag?
Vanaf einde ochtend tot eind van de middag bezig zijn om een stuk van het bos te ontdoen van vogelkers. De vogelkers is namelijk een pest die het bos bedreigt. Sommige exemplaren zijn nog klein en trek je zo uit, andere kun je beter met een handbijl te lijf en sommige moeten echt omgezaagd worden.

Een hele middag in het bos werken met veel pauzes en limonade is een heerlijke ervaring: fysiek inspannend, geestelijk ontspannend. Je bent midden in de natuur en je hebt een vrijbrief om je agressie de vrije loop te laten. 

Er valt overigens altijd ook veel te sprokkelen en wieden en slepen, voor degenen die bijlen en zagen te agressief vinden. We serveren doorgaans een lunch en een eenvoudig avondmaal met bier en wijn.

Het Keetje
Een deel van de charme van een hakdag zit 'm in het Keetje, ons zomerhuisje ter plaatse uit 1927.  Hier serveren we lunch, borrel en avondmaal en houden we een oogje op meegebrachte kleine kinderen en bezittingen.

Reis en verblijf
Rijssen ligt op anderhalf uur met de auto van Amsterdam. Met de trein duurt het een kleine twee uur van station tot station (wij brengen je naar en halen je van het station, 10 minuten rijden).

Wie na afloop van de hakdag een nachtje in de eigen meegebrachte tent wil blijven logeren is van harte welkom. We serveren de volgende dag ontbijt en laten je in alle rust uitvliegen voor we zelf gaan opruimen en terugkeren.

Meenemen
Als je naar een hakdag komt en je hebt een handzaag: neem 'm mee! Er zijn altijd genoeg handbijltjes voor grote groepen, maar zagen hebben we zelf niet in overvloed. Handschoenen zijn ook zeer welkom.

Wat is er mis met vogelkers?
De Amerikaanse vogelkers is een grote vergissing uit het begin van de twintigste eeuw. Hij is naar Europa gehaald om de bodem te verbeteren en de groei van naaldbomen te versnellen. Hij bleek echter als snel die naaldbomen en alle andere soorten te overwoekeren. 

Dat is slecht voor de biodiversiteit, vooral op arme droge gronden zoals bij het Keetje. En in tegenstelling tot andere geïmporteerde boomsoorten heeft het hout van vogelkers geen economische waarde. We bestrijden deze soort daarom al sinds de jaren zestig. 

Inmiddels hebben we ook een constructief beleid: we introduceren 'ontbrekende' boomsoorten die de concurrentie met vogelkers aan kunnen. Op den duur levert dat een weerbaar bos op. Maar de komende decennia moeten we daarnaast traditioneel blijven bestrijden: hakken!


Subpagina''s (1): routebeschrijving
Comments