V1-Lanceerbaan


Weinig is bekend van de lanceerinstallatie voor V-1 die er in het bos zou hebben gestaan. Het enige dat nog direct zichtbare is een gemetselde put en recent blootgelegde fundatie.
Volgens overlevering van de bosbaas Nollen (Schot-Jan) is een van de raketten ontploft en zou het bos in een cirkel zijn platgeslagen.

Waarschijnlijker is dat de bezetter gewoon om vrije lanceerruimte te hebben, een cirkel bomen heeft weggekapt. Het is na de oorlog herplant met Japanse lariks.
Dit verklaart het afwijkende cirkelvormige bomen patroon dwars over een aantal percelen.

   

Katapult
Een lanceerinstallatie voor de V-1 bestond uit een 46 meter lange, onder een hoek van zes graden omhooggerichte glijbaan, waarlangs de vliegende bom met een katapult techniek werd gelanceerd. De richting van de baan
was de richting naar het doel .

Antwerpen en Luik
Dit was één van de drie lanceerinstallaties in Rijssen en de enige met een experimenteel dubbelfundament. Deze baan was dus in principe op twee doelen gericht. Het dubbelfundament bood de mogelijkheid om de lanceerrichting betrekkelijk snel te wijzigen en zijn bommen in plaats van naar Antwerpen, naar Luik te lanceren.
De bouw en bediening werd verzorgd door Italiaanse (!) dwangarbeiders.
De installaties zijn rond juni 1944 gebouwd ten tijde van de invasie. Toen werd Antwerpen -als geallieerde aanvoerhaven- een belangrijker doel dan London.
Ook Luik was als vervoersknooppunt een strategisch doel om de geallieerde opmars te (proberen te) ontregelen.
Onbekend is hoeveel V-1's zijn gelanceerd van deze plaats.
Ook is onbekend of beide hellingbanen operationeel zijn geweest.
De baan werd alweer in maart 1945 ontmanteld en vernietigd.

Opgraving
In 2013/14 zijn we benaderd door V-1 vorser Henk Koopman. Samen met vrijwilligers heeft hij de lanceerbasis blootgelegd. (Artikel in Tubantia)
De fundaties liggen halverwege de Beukenlaan, er staat een informatiebord (met inmiddels verouderde informatie) ter herkenning. 
Lanceerbaan voor een V1 vliegende bom


Drama op de Huttenwal
Vrij vaak kwam de benzinemotor van de V-1 niet tot ontbranding na lancering en stortte de vliegende bom ergens op het land neer. Dit was soms het gevolg van sabotage bij de bouw van de V-1; (dwang-) arbeiders die met gevaar voor eigen leven het wapentuig onopgemerkt wisten te ontregelen.
Wat ook de oorzaak, het pakte in de nacht van 25 op 26 maart 1945 dramatisch uit met een afzwaaier die op de wijk Huttenwal in Rijssen neerstortte en daar brand veroorzaakte.
Aangetrokken door het licht gooide een geallieerd vliegtuig er nog eens een paar bommen bovenop.
Gevolg: 19 doden en minstens 30 gewonden.
Vermoedelijk is het een afzwaaier geweest van een van de lanceerinstallaties die noordelijk van Rijssen lagen.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat vanaf de Biesterije een afzwaaier bijna 180 graden gedraaid zou zijn om op de ten Noorden gelegen Huttenwal te kunnen vallen.